Ekologiczne siemię lniane brązowe

Ekologiczne siemię lniane brązowe, czyli nasiona lnu zwyczajnego znajdują wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Len brązowy ma charakterystyczny i wyrazisty smak. Na co dzień polecamy siemię lniane mielić i używać jako posypkę do wszelkiego rodzaju dań ciepłych, potraw zbożowych, sałatek, muesli, zup oraz jako składnik chleba, ciast i puddingów. Siemię lniane jest najlepiej przyswajalne po zmieleniu, jednak zalecamy mielić je tuż przed spożyciem. Zewnętrznie można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna – 623 kcal ( 2582 kJ) Białko – 18,3 g Węglowodany – 28,9 g Tłuszcz – 42,2 g
Mielone nasiona lnu – częściowo odtłuszczone

Len w tej postaci pozwala na pełne wykorzystanie jego wartościowych składników, z uwagi na lekkostrawność produktu. Doskonałe źródło błonnika Produkt posiada orzechowy smak, mozna go stosować jako dodatek do mleka, soków, jogurtów, płatków śniadaniowych, zup itp. Produkt bezglutenowy. Wartość energetyczna na 100 ml/g 375kcak/1570kJ Wartość odżywcza na 100 ml/g Białko 37,5g Węlowodany 37,5g Tłuszcz 7,5g nienasycone wielonienasycone 7,5g jednonienasycone 0g
Ekologiczne siemię lniane złote

Ekologiczne siemię lniane złote, czyli nasiona lnu znajdują wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Na co dzień polecamy siemię lniane mielić i używać jako posypkę do wszelkiego rodzaju dań ciepłych, potraw zbożowych, sałatek, muesli, zup oraz jako składnik chleba, ciast i puddingów. Siemię lniane jest najlepiej przyswajalne po zmieleniu, jednak zalecamy mielić je tuż przed spożyciem. Zewnętrznie można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna – 577 kcal (2394 kJ) Białko – 19,5 g Węglowodany – 34,2 g Tłuszcz – 34,0 g
Ekologiczny sezam łuskany

Ekologiczny sezam łuskany. Po uprażeniu może stanowić smaczny dodatek do sałatek, chleba i różnych dań. Może służyć również do domowego przygotowania tahiny – pasty sezamowej, doskonałej alternatywy dla masła bądź margaryny. Polecamy także w formie mielonej jako posypkę do kasz, ryżu, zup czy warzyw gotowanych na parze. Nasiona sezamu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Również wcześniejsze namaczanie sezamu poprawia jego strawność. Wartość energetyczna na 100 ml/g 586 kcal (2422 kJ) Wartość odżywcza na 100 ml/g Białko 16,8 g Węlowodany 9,70 g Tłuszcz 50,7 g