642699_90127549 - www

Rocznie spożywamy około tony żywności a wraz z nią od 5 do 8 kilogramów substancji obcych z którymi organizm musi sobie „jakoś” poradzić. No właśnie – poradzić, tylko jak?

Przytoczone substancje obce to substancje, które znajdują się w żywności ponieważ żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, ponieważ żywność powstaje w zakładach w których może dochodzić do zanieczyszczeń technologicznych a także dlatego że w żywności znajdują się substancje które są do niej dodawane, aby wydłużyć termin przydatności, aby uzyskać pożądaną konsystencję czy też kolor oraz najważniejsze aby uzyskać określony smak produktu.

Nie myślimy o tym na co dzień, ale na pewno powinniśmy się na nad tym zastanowić kiedy z organizmem zaczynają się dziać niepokojące rzeczy np. cierpimy na częste niestrawności, bóle brzucha, bóle głowy, wzdęcia, kolki, wysypki, zaparcia itd. Musimy mieć świadomość że tak naprawdę nikt nie wie z jakimi konsekwencjami zanieczyszczenia żywności będziemy się musieli się zmierzyć za kilka, kilkanaście lat a nawet jak to może się odbić na następnym pokoleniu?

Zanieczyszczenie żywności metalami ciężkimi tj. ołów, kadm, rtęć jest pochodną stanu środowiska i w obecnych czasach nie jest możliwe uzyskanie środków spożywczych całkowicie wolnych od metali szkodliwych dla zdrowia. Pierwiastki te przez całe życie kumulują się w organizmie i przez całe życie oddziaływują na nasze zdrowie. Większą część metali spożywamy z produktami pochodzenia roślinnego (pieczywo i produkty zbożowe) i jest to związane ze strukturą dziennego spożycia. Produkty roślinne stanowią w ciągu dnia podstawowy składnik każdego posiłku (pieczywo, kasze, mąki).

Jak niebezpieczne może być zatrucie ołowiem niech świadczy przypadek z 2010 roku gdzie odnotowano śmierci 400 niespełna 5 letnich dzieci w Afryce. Po zbadaniu przyczyny okazało się iż powodem było oczyszczanie złota z gród ziemi i ołowiu przez afrykańskie kobiety. Swoje prace wykonywały w domu i nieświadomie narażały swoje dzieci na wdychanie oparów ołowiu. Ponieważ małe dzieci nie mają jeszcze wykształconych w pełni mechanizmów detoksykacyjnych w wyniku zatrucia – umierały.

Niebezpieczne jest zatrucie ołowiem, kadmem, rtęcią i innymi pierwiastkami. Każde z nich w zależności od stężenia powoduje szereg dolegliwości.

OŁÓW

Ołów kumuluje się w organizmie już od życia płodowego. Krążąc w organizmie oddziaływuje na:

  1. układ krążeniowy – może prowadzić do anemii hemolitycznej,
  2. układ nerwowy – odkłada się w ośrodkowym układzie nerwowym i może prowadzić do niedorozwoju mózgowego, nadpobudliwości, nerwowości, problemów z koncentracją,
  3. układ pokarmowy – nudności,
  4. zaburza również pracę nerek.

Odpowiednia podaż wapnia, magnezu i fosforu w codziennej diecie ogranicza wchłanianie ołowiu.

Zwiększone wchłanianie ołowiu ma miejsce przy: diecie niedoborowej pod względem magnezu, wapnia i fosforu, spożywanie alkoholu i mleka. W przypadku głodówek wchłanianie ołowiu wzrasta nawet o 60%, problem jest również podczas stosowania diet zarówno nisko- jak i wysoko białkowych. Warto wspomnieć iż fluor dodawany do wody pitnej zwiększa wchłanianie ołowiu zawartego w wodzie.

RTĘĆ

W ciągu roku wydobywa się kilkanaście tysięcy ton rtęci z czego blisko połowa jest odpadem i musi zostać zutylizowana? Rtęć, która przedostaje się do atmosfery, wraz z wiatrem dociera do wszystkich części świata i powraca z deszczem. W ten sposób duże ilości tego pierwiastka gromadzą się w dużych zbiornikach wodnych trując ryby, które my potem wyławiamy i spożywamy.

Toksyczny wpływ rtęci na organizm może być łagodny a może przybrać ciężką postać. Zatrucie rtęcią wywołuje szereg objawów, które bardzo często przypominają inne jednostki chorobowe. Do objawów zatrucia rtęcią zaliczamy: zapalenie dziąseł, bezpłodność, kłopoty z pamięcią, depresję, nadmierną potliwość, bóle głowy i wiele innych.

KADM

Kadm to produkt uboczny wydobycia złóż rud cynkowych i produkt powstały przy wytapianiu cynku i ołowiu. Występuje w wielu środkach owadobójczych, grzybobójczych i nawozach . Od 15 do 50 procent kadmu jaki znajduje się w naszych organizmach dostaje się tam droga wziewną. Do objawów chronicznego zatrucia kadmem zaliczamy: wypadanie włosów, anemię, migreny, zapalenie stawów, osteoporozę, utratę zdolności odczuwania smaku i zapachu, słaby apetyt. Badanie na zwierzętach wykazały że spożywani alkoholu może sprzyjać wchłanianiu i gromadzeniu się kadmu w organizmie.

Nie mamy wpływu na zanieczyszczenie środowiska a co za tym idzie na stan spożywanej żywności, ale mamy wpływ na wzmocnienie naszego systemu odpornościowego poprzez odpowiednie żywienia kompletne pod względem wszystkim makro i mikro składników, tak aby wszystkie zanieczyszczenia dostające się do organizmu droga wziewną i pokarmową nie mogły osłabić funkcji odpornościowych i spowodować szereg przewlekłych chorób. W większości miast funkcjonuje już poradnia dietetyczna, gdzie można uzyskać porady specjalisty i otrzymać indywidualną zdrową dietę.