suszone owoce 2Ile kalorii rzeczywiście tkwi w suszonych owocach?

Bez wątpienia suszone owoce takie jak banany, jabłka gruszki, truskawki i borówki są zdrowe i szczególnie pasują jako dodatek do musli, sałatek czy koktajli. Suszone owoce to z pewnością lepsze rozwiązanie dla osoby która właśnie jest na diecie redukcyjnej i zwłaszcza na początku nie może opanować głodu na słodycze. Zawsze lepsze są naturalne składniki  np. suszone owoce niż wysokokaloryczne przetworzone przekąski np. batony, ciasta, pączki. Na pewno dużym problemem jest kaloryczność,  suszone owoce dostarczają aż, pięć razy więcej kalorii niż świeże, ponieważ zawierają tylko 20% wody. Wraz z utratą wody w procesie suszenia, owoce tracą również witaminy (np. suszone jabłka tracą aż 80% witaminy C). Natomiast efektem pozytywnym suszenia jest koncentracja minerałów takich jak potas, magnez, żelazo oraz błonnika, którego jest zdecydowanie więcej niż w świeżych owocach.

Suszone owoce są źródłem skoncentrowanej energii.

Jest to szczególnie dobra przekąska w diecie sportowca, ponieważ dostarczają one tzw. energię szybką niezbędną w procesie regeneracji po obciążeniu treningowym – mówi Joanna Sakwa dietetyk Legnica. Ważny jest również odkwaszający charakter suszonych owoców, szczególnie potrzebny po dużym wysiłku, któremu towarzyszy zakwaszenie organizmu.

Świeży owoc ma mniej kalorii niż suszony.

Osoby o mniejszej aktywności fizycznej muszą pamiętać, że 25g chipsów bananowych zawiera 80 kcal, a suszonych jabłek 60 kcal, jednak zawsze jest to 2 razy mniej niż ilość kalorii w czekoladzie.

W diecie redukcyjnej korzystamy z świeżych owoców, najlepiej niskoglikemicznych. Suszone owoce mogą być dodatkiem smakowym do potrawy, ale nie mogą stanowić jej podstawy. Rodzynki, owoce goji, suszone banany itd. dodajemy w niewielkich ilościach jako dodatek smakowy  do musli, sałatek czy też koktajli.

Suszone owoce zawierają dużą zawartość antyutleniaczy które działają na wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób dietozależnych.

Warto wybierać ekologiczne suszone owoce (np. śliwki, rodzynki) – ponieważ nie zawierają konserwantów, które mogą u wrażliwych osób wywoływać reakcje alergiczne.

Zdrowa żywność – meddiet.pl

Zmiana nawyków żywieniowych na zdrowe, zawsze powoduje lepsze samopoczucie i w konsekwencji powrót do zdrowia a co się z tym wiąże redukcję masy ciała. Zdrowy organizm broni się przed zbędnymi kilogramami sam i niespecjalnie trzeba mu w tym pomagać. Trzeba się tylko zdrowo odżywiać! – mówi Joanna Sakwa, dietetyk jasmed.pl

W przemysłowym procesie suszenia owoców jako środek konserwujący stosowana jest siarka. W małych ilościach jest nieszkodliwa, ale u wrażliwych osób i małych dzieci może wywoływać reakcje alergiczne. Proces siarkowania podczas suszenia owoców ma na celu konserwację, zapobieganie rozwoju pleśni i utrzymania koloru owoców. Dlatego lepiej jest spożywać owoce suszone na słońcu, gdyż wtedy straty witaminowe są praktycznie minimalne, albo kupować ekologiczne. Alternatywą może być zalewanie owoców wrzącą wodą w celu wypłukania siarki. Warto dodać iż przezroczyste opakowanie w jakich przechowywane są suszone owoce powoduje dalsze straty witaminowe – kupujmy więc owoce suszone i przechowywane w nieprzeźroczystych opakowaniach. A najlepiej sami suszmy owoce na słońcu, tylko wtedy straty witaminowe będą minimalne.

Warto wybierać ekologiczne suszone owoce (np. śliwki) – nie zawierają konserwantów.

 Ekologiczne bakalie – sklep online