oil 1Aby uchronić się przed szkodliwym działaniem tłuszczów omega-6 należy wprowadzić do swojej diety dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Występują one w tłustych rybach (łosoś, makrela, sardynki) oraz w roślinach takich jak siemie lniane, orzechy włoskie. Kwasy omega-3 chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem kwasów omega-6. Według dietetyków w naszych komórkach powinna być równowaga pomiędzy tymi kwasami – tyle samo omega-3 co omega-6. Niestety wielu z nas ma kilkakrotnie więcej kwasów omega-6 niż omega-3 np. przez zjadanie zbyt dużych ilości margaryny. Brak równowagi między tymi kwasami powoduje pojawienie się dolegliwości takich jak: artretyzm, zaburzenia pracy serca, cukrzyca i różne rodzaje raka. Osoby, które w swojej diecie mają dużo ryb, oraz olej Budwigowy, rzadziej chorują na raka i choroby serca i żyją dłużej niż ci, których dieta jest uboga w te składniki.